fbpx


L'història dels globus aerostàtics

Els inicis del 
globus aerostàtic

Per fer més amè el confinament a causa del COVID-19, ens hem compromès a anar publicant informació i coneixement sobre els globus aerostàtics. En la primera publicació vam parlar de les diferents parts d'un globus aerostàtic. En la segona publicació vam parlar de com i per què vola un globus aerostàtic.

Avui us resumirem la història del globus aerostàtic, el mitjà de transport que s'ha mantingut més intacte des de la seva invenció. 

El 1783 va ser l'any en què es va conquerir el cel gràcies al globus aerostàtic i als famosos germans Montgolfier. No obstant això, el 1709 el sacerdot Bartolomeu de Gusmão va fer la primera demostració d'ascensió d'un globus d'aire calent no tripulat a la Casa de Indias de Lisboa. La Santa Inquisició el va perseguir per aquest descobriment i va haver d'exiliar-se a Toledo, on va morir a la jove edat de 39 anys.

1783, la cursa per conquerir el cel

El 1782 els germans Montgolfier van reprendre l'invent de Bartolomeu, a l'observar com el fum s'elevava 

El 4 de juny de 1783 van fer la primera demostració davant la noblesa local i un gran nombre de persones que s'havien acollit a la plaça major d'Annonay. Allà van encendre una foguera sota un gran globus construït amb tela i paper. El globus l'aguantaven 8 homes, que quan el van deixar anar, va elevar-se. El globus va recórrer uns 2km i va caure al mig d'un camp, on va ser destrossat a cops per un grup de camperols espantats. 

El 27 d'agost de 1783 el professor Jacques Charles i els germans Robert van enlairar un model diferent de globus, amb aire calent i un gas descobert feia pocs anys, l'hidrogen. Aquest globus va recórrer uns 20km i va aterrar uns 45 minuts després. Un cop més, el globus va ser destrossat pels camperols espantats al veure caure una tela del cel. 

El 19 de setembre de 1783, Étienne Montgolfiere, davant la presència de Lluís XVI i Maria Antonieta, va enlairar un globus que transportava una ovella i algunes aus, totes tancades en una gàbia, doncs es volia saber si un animal podia sobreviure a tanta altura. El globus es va elevar uns 500m i va aterrar a un bosc. Els animals van sobreviure i això va obrir camí a fer el primer vol en globus aerostàtic tripulat.

El 21 de novembre de 1783 el científic Pilâtre de Rozier i el marquès d'Arlandes van ser els primers aeronautes de la història. Van elevar-se en un globus que escalfava el seu interior amb una foguera que anaven alimentant. El globus es va elevar a París i va sobrevolar la ciutat durant uns 25 minuts. 

A partir d'aquest primer vol, es va perfeccionar la tècnica i només 10 dies després Jacques Charles i Nicolar-Louis Robert, van volar amb un globus que permetia controlar l'alçada amb bosses de sorra que llençaven per la borda per treure pes.

Podeu llegir més sobre les parts del globus aquí.
Podeu llegir més sobre com vola un globus aquí.

Atenció! Aquest lloc fa servir cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús.

Acceptar